Слика
23.5.2018.

Заказан нови Ратни Савет, на тему игре током предстојећег летњег периода.

Отпочело скупљање новца за трећи квартал 2018. године.

Остатак прочитајте у теми Званична Обавештења.

Правилник Понашања и Организација АрмА Србија Заједнице

Место на ком се можете информисати о основним правилима и протоколима који у заједници.
Корисников грб
Бајомир

Ветеран
Поруке: 270
Придружен: Уто Мар 06, 2018 2:43 am

Правилник Понашања и Организација АрмА Србија Заједнице

Порука од Бајомир » Уто Мар 20, 2018 5:07 am

Слика
[Правилник Понашања и Организација АрмА Србија Заједнице]

[НП V]Цивилна хијерархијаНаша заједница, Арма Србија, не практикује стандардну војничку хијерархију, као основу унутрашње организације, већ стриктно цивилну, грађанску и односи између чланова су искључиво другарски! На тај начин се спречава наследна неравноправност, каква увек настаје у једној војној организацији, као и непотребни проблеми који долазе са тим. Имајући то у виду, у заједници ипак постоји строго одређена цивилна хијерархија, распоређена у 4 нивоа:

Администратори
Старешине
Чланови Заједнице
Регрути


На врху цивилне хијерархије, са титулом администратора, заједницом руководе:

Филип Илић “Френки” - главни уредник сервера, мрежа и ресурса
Стефан Јевтић “Бајомир” - главни уредник медијског садржаја
Владимир Марић “Владимир” - главни инструктор


Цивилна хијерархија прописује тачно одређена права, обавезе и радну етику свих људи унутар заједнице, са којима ће се сваки регрут упознати кроз сам процес пријема у заједницу. Имајући то у виду, као и на званичну политику неговања и очувања другарских односа у склопу заједнице, од људи на нижим лествицама у цивилној хијерархији се очекује да поштују личност и статус људи на вишим позицијама од себе!

Толеранција за не поштовање цивилне хијерархије и њених одредби, као стубова наше заједнице, је МИНИМАЛНА и резултоваће НАЈСТРОЖИМ КАЗНАМА или ИЗБАЦИВАЊЕМ члана из заједнице!Војна ХијерархијаВојна хијерархија се практикује у самим мисијама, ради веће флексибилности саме јединице и што бржег и ефикаснијег извршења задатака. Напомена: Војна хијерархија је независна од цивилне, што значи да чланови не морају стриктно имати исти ранг у цивилној и војној хијерархији. Другим речима, апсолутно сваки члан, нови или стари, може имати улогу команданта, командира оделења или вође тима у мисијама (након што прође одређену обуку за то, наравно) и његов ауторитет се мора строго поштовати током мисије.


У нашој Војној Хијерархији, изнад обичног војника постоје 3 ранга:

Командант је вођа мисије, онај који одлучује о свему и надређени је свима осталима у здруженој оперативној групи. Он целу ту јединицу дели по свом нахођењу и прави тимове и оделења за различите намене (у зависности од његовог плана за решавање конкретног задатка), а може и по потреби, лично командовати неком формацијом.

Командир је надређен једном оделењу, сачињеном од 8-12 војника, које он по свом нахођењу дели у 2 или више тимова и којима индиректно командује преко вођа тимова, а може и сам директно командовати једним.

Вођа Тима је надређен свом тиму, сачињеним од 2-6 војника, у зависности од намене, за коју га је замислио његов надређени командир. Тим је најважнији део једне пешадијске формације, јер успех или неуспех неке акције директно зависи од успеха пешадијских тимова на терену, као најмањих елемената. Вођа тима, по свом нахођењу, дели тим на још мање групе (тзв. “двојке и тројке”), али којима он још увек директно командује. То значи да вођа тима 90% времена директно издаје наређења сваком појединачном војнику, али да у случају потребе може брзо и ефикасно поделити тим и дати свакој групи “аутономију” да обави неки конкретан задатак.


Војни ПравилникПод “војним” правилником се подразумева понашање чланова током играња мисије и он ступа на снагу од оног момента када се покрене мисија и почне “брифинг”. На брифингу ће креатор мисије објаснити ситуацију, задатак и све, за мисију, битне информације, а командант ће потом изнети свој план за решавање исте и издати конкретна наређења.

Дисциплина и озбиљност се морају одржати управо у овом кључном периоду, да би сваки појединачни војник и сваки старешина савршено разумео шта се од њега тражи и шта може да очекује!

Свако пожуркивање, зафркавање, жврљање по мапи, галама и слична неозбиљност, су непожељни и контра-продуктивни!
За овај прекршај се предвиђа опомена и евентуално УДАЉАВАЊЕ СА МИСИЈЕ!

Од сваког члана, без обзира на ранг у војној или цивилној хијерархији, се захтева максимална озбиљност током играња! Kомандири и вође тимова су одговорни за дисциплину и озбиљност људи под својом командом, а нарочито новијих чланова. Исто тако су сви чланови дужни да поштују ауторитет својих надређених, без обзира на лична осећања, а под тиме се подразумева и првенство говора, тј. кад надређени говори - сви остали ћуте. Старији, искуснији чланови су дужни да помогну својим надређенима у одржавању реда и да сопственим примером не дозволе да новајлије и галамџије поткопају колективну дисциплину и озбиљност у току мисије, као ни ауторитет надређеног!Директно поткопавање и довођење у питање ауторитета надређеног, у току мисије, је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО!

За овај прекршај, као и за недозвољени излазак са мисије под утицајем беса, предвиђа се најстрожа опомена и евентуално ИЗБАЦИВАЊЕ члана из заједнице!Све евентуалне примедбе и лична мишљења се имају износити строго након мисије, на тзв. “дебрифингу” где ће се сумирати утисци и коментари свих чланова о одиграној мисији. Тада Војни правилник више не важи, већ на снагу ступа Цивилни…Цивилни Правилник
Цивилни правилник представља општи кодекс понашања у заједници, укључујући пропис везан за међуљудске односе између чланова(нових и старих), као и пропис комуникације на онлајн медијумима заједнице, као што су “Тимспик”, “Дискорд”, “Фејсбук”, “Форум” итд.

Цивилни правилник морају поштовати сви чланови заједнице и за свакога ће важити исти критеријуми, без обзира на ранг у цивилној или војној хијерархији. Цивилни правилник регулише основна правила понашања у заједници, међусобне односе људи унутар заједнице, правила понашања и опхођења између људи у односу на ранг у цивилној хијерархији и сл.

Прво и главно правило: Односи између чланова су искључиво другарски, без обзира на цивилну хијерархију, време које су чланови провели у заједници, број одиграних мисија итд.

У свакодневном дружењу на горепоменутим мрежама, сваки пуноправни члан заједнице има право да искаже своје мишљење на било коју тему, као и да води цивилизовану, аргументовану дебату са другим члановима без обзира на разлику у годинама, разлику у рангу у цивилној или војној хијерархији и сл.

Уколико се члан осећа изолован или недовољно цењен унутар заједнице, увек се може обратити за помоћ било коме из руководства заједнице. Такође, уколико члан, из било ког разлога, доспе у лични сукоб са неким другим чланом, свака евентуална ескалација (у виду сајбер-злостављања, вређања и сл.) се неће толерисати и може резултовати ИЗБАЦИВАЊЕМ из заједнице иницијатора или ОБА ЧЛАНА!

Дакле, сваки евентуални лични сукоб се мора цивилизовано решити, а дужност је других чланова (који су приметили да је дошло до сукоба), да то пријаве руководству и да помогну у мирном решавању истог. Директни вербални сукоби на нашим мрежама, на очиглед осталих чланова, се неће толернеће толерисати, као што се неће толерисати ни употреба вулгарног језика и било ког другог непримереног понашања.Такође, омаловажавање, игнорисање и ниподаштавање млађих чланова (и у смислу старости и у смислу дужине чланства у заједници) од стране старијих је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО!
Имајући то у виду, од млађих чланова се ипак очекује да имају одређени ниво зрелости, смисла за хумор и поштовања према старијим члановима. Баш из тог разлога је један од главних предуслова за приступ заједници то, да регрут мора бити старији од 18 година, с тим што се изузетак може направити уколико регрут покаже прихватљив ниво зрелости.

Међутим, то зависи искључиво од субјективне процене администратора заједнице и стога, да би малолетни регрут био примљен, одобрење морају дати сви Администратори! Дакле, од свих чланова се очекује да промовишу и негују наше вредности и идеале, укључујући и критеријуме по којима примамо људе у заједницу. То је императив, нарочито уколико желе позвати неког свог пријатеља да се придружи заједници и да нипошто не обећавају или гарантују некоме пријем у заједницу, без обзира да ли задовољава све критеријуме или не (а поготово ако неки не задовољава)!

При интеракцији са другим члановима, као и руководством заједнице, од члана се очекује да се придржава опште културе и бонтона. Уколико присутни Администратор или Старешина сматра да се члан не придржава правила бонтона и Цивилног Правилника, он га може избацити са сервера као опомену, а у крајњем случају забранити му улаз на одређено време.

Толеранција за овакве екстремне случајеве је минимална и уколико члан није способан да одржи нормалне односе са осталим члановима и руководством, биће ИЗБАЧЕН из заједнице!

Уколико члан сматра да је неоправдано удаљен са сервера, од стране једног администратора или старешине, увек може се обратити неком другом члану руководства заједнице и уложити протест. Ниједан члан руководства не сме неоправдано удаљити члана са неке наше мреже или сервера, тако да ће се свака евентуална жалба чланова узети озбиљно и размотрити на највишем нивоу!Дужности и обавезе чланова
Да би играч постао пуноправни члан заједнице, он мора да званично преда захтев за приступ заједници преко нашег веб-сајта, где оставља везу ка свом Стим налогу, преко којег ће бити контактиран, позван на званични интервју и упућен у целокупан процес придруживања.

Уколико регрут не одговори званичном контакту наших инструктора на Стиму у року од недељу дана након подношења захтева за пријем у заједницу, његов захтев се аутоматски одбија и инструктори неће више покушавати да га контактирају. Такође, уколико се у року од месец дана времена, након званичног интервјуа, регрут не прође основну обуку, његов захтев за пријем се аутоматски одбија и мораће поново да аплицира.

Тек након што прође основну обуку и одигра прву мисију у склопу заједнице, он ће званично постати Члан Ззаједнице и добиће приступ свим нашим мрежама и ресурсима.

Да би члан остао у заједници, од њега се очекује да испуњава следеће основне обавезе:


1) Да присуствује на минимум половини редовних месечних термина.
2) Да редовно пријављује одсуства са термина на нашем Форуму, у секцији “Одсуства” (унапред или најкасније 1 дан након пропуштеног термина)Активност и дружење на нашим мрежама као што су Тимспик и Форум, је пожељно, али није обавезно! Члан који, из било ког разлога, у неком периоду не може испунити месечну квоту долазака, може се прекомандовати у неки други састав наше заједнице, о чему се можете информисати у нашем "Правилнику Одсуствовања". За пријављивање одсуства је довољно само оставити кратку и јасну поруку, члан није дужан да се правда како и зашто неће стићи на термин (поготово ако су лични разлози у питању).Пропуштање редовних термина, због играња неке друге игре, је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО и резултоваће ИЗБАЦИВАЊЕМ члана из заједнице!

Толеранција за не пријављивање одсуства је МИНИМАЛНА и резултоваће СТРОГОМ ОПОМЕНОМ и евентуално ИСКЉУЧЕЊЕМ члана из заједнице!

Кашњење на мисију и превремено напуштање мисије под утицајем беса су СТРОГО ЗАБРАЊЕНИ! Превремени одлазак са мисије је дозвољен, али уколико члан не може да одигра минимум сат времена, нема потребе да долази на термин!

Члан који релативно мало закасни (5-10 минута), може да се јави присутном старешини или администратору и да тражи дозволу да присуствује мисији, што ће му овај одобрити уколико сматра да још увек постоји могућност за то. То зависи искључиво од тога да ли је брифинг још увек у току, јер се тек након завршетка брифинга креће на задатак.

Уколико ипак не постоји могућност да се придружи мисији са закашњењем, члану ће се тај термин рачунати као изостанак и он га мора пријавити у секцији форума Одсуства.Ово ти није требало, бајо мој...
Пошаљи Одговор