Слика
18.09.2020.

Пријављивање долазака на мисије!


Опширније прочитајте у теми "Званична Обавештења".

Правилник Понашања и Организација АрмА Србија Заједнице

Све информације о правилима и протоколима игре и чланства у Заједници.
Корисников грб
Бајомир

Ветеран
Поруке: 2389
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилник Понашања и Организација АрмА Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 20 Мар 2018 05:07

Слика
[Правилник Понашања и Организација АрмА Србија Заједнице]

[НП V]Да би играч постао пуноправни Члан Заједнице, он мора да званично преда захтев за приступ заједници преко нашег веб-сајта, где оставља везу ка свом Стим налогу, преко којег ће бити контактиран и упућен у целокупан процес придруживања.

Уколико Регрут не одговори званичном контакту наших инструктора на Стиму у року од недељу дана након подношења захтева за пријем у Заједницу, његов захтев се аутоматски одбија и инструктори неће више покушавати да га контактирају.

Након успостављања контакта, уколико у року од две недеље Регрут не прође кроз основну обуку, његов захтев за пријем се аутоматски одбија и мораће поново да аплицира.

По завршетку основне обуке, Регрут улази у пробни период који ће трајати 6 термина, након којих ће бити званично примљен у Заједницу и преиначен у пуноправног Члана Заједнице.

У току тог пробног периода, у који ступа одмах по завршетку основне обуке, Регрут је обавезан да испуњава и придржава се свих правила и обавеза које важе за активне Чланове Заједнице.

Уколико се Регрут оглуши о било које овде прописано правило или обавезу током пробног периода, његов захтев за пријем у Заједницу ће моментално бити ревизиран и потенцијално бити ОДБИЈЕН.

Основне дужности и обавезе активних Чланова Заједнице су следеће:

 • [1] Испуњавање минималне месечне квоте.

  Активан Члан је дужан да сваког месеца испуни минималну месечну квоту, која је за сваки месец прописана на месечној Евиденцији. За не испуњавање ове обавезе следује санкција повећања минималне месечне квоте за +1 додатни термин у наредном месецу. Уколико Члан поново не испуни квоту, следи директно искључење из Заједнице.
 • [2] Пријављивање одсуства.

  Активан Члан је дужан да пријави одсуство за сваки пропуштени термин! За не испуњавање ове обавезе следује прво строга опомена, а већ за друго непријављено одсуство у истом месецу, следи санкција повећања минималне месечне квоте за +1 додатни термин у наредном месецу. За не пријављивање 3 одсуства у истом месецу следи директно искључење из Заједнице.
 • [3] Информисање и Активност на Форуму.

  Активан Члан је дужан да редовно прати дешавања и све важне делатности заједнице на Форуму, укључујући званичне Депеше Руководства, анкете и сл. Да би Члан то објективно могао испунити, потребно је да бар једном дневно прелиста Форум или у крајњем случају, једном у пар дана. Уколико Руководство процени да се Члан не придржава ове обавезе, нпр. ако не одговори на Депешу или обавезну анкету, биће санкционисан обавезом да поново похађа Основну Обуку и забраном играња док исту не испуни.

Члан који, из било ког разлога, у неком периоду не може испуњавати неку од ових основних обавеза према заједници, може се прекомандовати у неки од резервних састава наше заједнице, о чему се можете информисати у нашем "Правилнику Одсуствовања". viewtopic.php?f=9&t=632


Пропуштање термина, због играња неке друге игре, је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО и резултоваће ИЗБАЦИВАЊЕМ члана из Заједнице!

Кашњење на мисију и превремено напуштање мисије под утицајем беса су СТРОГО ЗАБРАЊЕНИ и резултоваће ИЗБАЦИВАЊЕМ члана из Заједнице!

Превремени одлазак са мисије је дозвољен, али уколико члан не може да одигра минимум сат времена, нема потребе да долази на термин!

Цивилна хијерархијаНаша заједница, Арма Србија, не практикује стандардну војничку хијерархију, као основу унутрашње организације, већ стриктно цивилну, грађанску и односи између чланова су искључиво другарски!

На тај начин се спречава наследна неравноправност, каква увек настаје у једној војној организацији, као и непотребни проблеми који долазе са тим.

Имајући то у виду, у заједници ипак постоји строго одређена цивилна хијерархија, распоређена у 4 нивоа:


 • Администратори
 • Старешине
 • Чланови Заједнице
 • РегрутиЦивилна хијерархија прописује тачно одређена права, обавезе и радну етику свих људи унутар заједнице, са којима ће се сваки регрут упознати кроз сам процес пријема у заједницу.

Имајући то у виду, као и на званичну политику неговања и очувања другарских односа у склопу заједнице, од људи на нижим лествицама у цивилној хијерархији се очекује да поштују личност и статус људи на вишим позицијама од себе!

Толеранција за не поштовање цивилне хијерархије и њених одредби, као стубова наше заједнице, је МИНИМАЛНА и резултоваће НАЈСТРОЖИМ КАЗНАМА или ИЗБАЦИВАЊЕМ члана из заједнице!Војна ХијерархијаВојна хијерархија се практикује у самим мисијама, ради веће флексибилности саме јединице и што бржег и ефикаснијег извршења задатака.

Напомена: Војна хијерархија је независна од цивилне, што значи да чланови не морају стриктно имати исти или сличан ранг у цивилној и војној хијерархији.

Другим речима, апсолутно сваки члан, нови или стари, може имати улогу команданта, командира оделења или вође тима у мисијама (након што прође одређену обуку за то, наравно) и његов ауторитет се мора строго поштовати током мисије.


У нашој Војној Хијерархији, изнад обичног војника постоје 3 ранга:


 • Командант је вођа мисије, онај који током мисије доноси све одлуке и надређени је свима осталима у здруженој оперативној групи. Он целу ту јединицу дели по свом нахођењу и прави тимове и одељења за различите намене (у зависности од његовог плана за решавање конкретног задатка), а може и по потреби, лично командовати неком формацијом.

 • Командир је надређен једном одељењу, сачињеном од 8-12 војника, које он по свом нахођењу дели у 2 или више тимова и којима индиректно командује преко вођа тимова, а може и сам директно командовати једним.

 • Вођа Тима је надређен свом тиму, сачињеним од 2-6 војника, у зависности од намене, за коју га је замислио његов надређени командир. Тим је најважнији део једне пешадијске формације, јер успех или неуспех неке акције директно зависи од успеха пешадијских тимова на терену, као најмањих елемената. Вођа тима, по сопственом нахођењу, дели тим на још мање групе (тзв. “двојке и тројке”), али којима он још увек директно командује. То значи да вођа тима 90% времена директно издаје наређења сваком појединачном војнику, али да у случају потребе може брзо и ефикасно поделити тим и дати свакој групи “аутономију” да обави неки конкретан задатак. Тим мањим елементима унутар тима ("двојкама" и "тројкама") ће вођа тима одредити једног "вођу групе", по правилу најискуснијег војника у тој групи.Војни ПравилникПод “војним” правилником се подразумева понашање чланова током играња мисије и он ступа на снагу од оног момента када се покрене мисија и почне “брифинг”.

На брифингу ће креатор мисије објаснити ситуацију, задатак и све, за мисију, битне информације, а командант ће потом изнети свој план за решавање исте и издати конкретна наређења.

Дисциплина и озбиљност се морају одржати управо у овом кључном периоду, да би сваки појединачни војник и његов надређени што боље разумели шта се од њих тражи и шта могу да очекују!

Свако пожуркивање, зафркавање, жврљање по мапи, галама и слична неозбиљност, су непожељни и контра-продуктивни и неће се толерисати!
За овај прекршај се предвиђа најстрожа опомена и евентуално УДАЉАВАЊЕ СА МИСИЈЕ!

Од сваког члана, без обзира на ранг у војној или цивилној хијерархији, се захтева максимална озбиљност током играња!

Kомандири и Вође Тимова су одговорни за дисциплину и озбиљност људи под својом командом, а нарочито новијих чланова.

Исто тако су сви чланови дужни да поштују ауторитет својих надређених, без обзира на лична осећања или ранг у Цивилној Хијерархији, а под тиме се подразумева и првенство говора (тј. кад надређени говори - сви остали ћуте).

Старији, искуснији чланови су дужни да помогну својим надређенима у одржавању реда и да сопственим примером не дозволе да новајлије и галамџије поткопају колективну дисциплину и озбиљност у току мисије, као ни ауторитет надређеног!Директно поткопавање и довођење у питање ауторитета надређеног, у току мисије, је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО!

За овај прекршај, као и за недозвољени излазак са мисије под утицајем беса, предвиђа се најстрожа опомена и евентуално ИЗБАЦИВАЊЕ члана из заједнице!Све евентуалне примедбе, коментари и лична мишљења се имају износити стриктно након мисије, на тзв. “дебрифингу” где ће се сумирати утисци и коментари свих чланова о одиграној мисији. Тада Војни Правилник више не важи, већ на снагу ступа Цивилни Правилник…Цивилни Правилник
Цивилни правилник представља општи кодекс понашања у заједници, укључујући пропис везан за међуљудске односе између чланова (нових и старих), као и пропис комуникације на онлајн медијумима заједнице, као што су “Тимспик”, “Форум”, “Фејсбук”, “Дискорд” итд.

Цивилни правилник морају поштовати сви чланови заједнице и за свакога ће важити исти критеријуми, без обзира на ранг у Цивилној Хијерархији или Војној Хијерархији.

Прво и главно правило: Односи између чланова су искључиво другарски, без обзира на цивилну хијерархију, време које су чланови провели у заједници, број одиграних мисија итд.

У свакодневном дружењу на горепоменутим мрежама, сваки пуноправни члан заједнице има право да искаже своје мишљење на било коју тему, као и да води цивилизовану, аргументовану дебату са другим члановима без обзира на разлику у годинама, разлику у рангу у Цивилној или Војној Хијерархији и сл.

Уколико се члан осећа изолован или недовољно цењен унутар заједнице, увек се може обратити за помоћ било коме из руководства заједнице.

Такође, уколико члан, из било ког разлога, доспе у лични сукоб са неким другим чланом, свака евентуална ескалација (у виду сајбер-злостављања, вређања и сл.) се неће толерисати и може резултовати ИЗБАЦИВАЊЕМ из заједнице иницијатора или ОБА ЧЛАНА!

Дакле, сваки евентуални лични сукоб се мора цивилизовано решити, а дужност је других чланова (који су приметили да је дошло до сукоба), да то пријаве руководству и да помогну у мирном решавању истог.

Директни вербални сукоби на нашим мрежама, на очиглед осталих чланова, се НЕЋЕ ТОЛЕРИСАТИ, као што се неће толерисати ни употреба вулгарног језика и било ког другог непримереног понашања.Такође, омаловажавање, игнорисање и ниподаштавање млађих чланова (и у смислу старости и у смислу дужине чланства у заједници) од стране старијих је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО!
Имајући то у виду, од млађих чланова се ипак очекује да имају одређени ниво зрелости, смисла за хумор и поштовања према старијим члановима.

Баш из тог разлога је један од главних предуслова за приступ заједници то, да регрут мора бити старији од 18 година, с тим што се изузетак може направити уколико регрут покаже прихватљив ниво зрелости.

Међутим, то зависи искључиво од субјективне процене администратора заједнице и стога, да би малолетни регрут био примљен, одобрење морају дати сви Администратори!

Дакле, од свих чланова се очекује да промовишу и негују наше колективне вредности и идеале, укључујући и критеријуме по којима примамо људе у заједницу.

То је императив, нарочито уколико желе позвати неког свог пријатеља да се придружи заједници и да нипошто не обећавају или гарантују некоме пријем у заједницу, без обзира да ли задовољава све критеријуме или не (а поготово ако неки критеријум не задовољава)!

При интеракцији са другим члановима, као и руководством заједнице, од члана се очекује да се придржава опште културе и бонтона.

Уколико присутни Администратор или Старешина сматра да се члан не придржава правила бонтона и Цивилног Правилника, он га може избацити са сервера као опомену, а у крајњем случају забранити му улаз на одређено време.

Толеранција за овакве екстремне случајеве је минимална и уколико члан није способан да одржи нормалне односе са осталим члановима и руководством, биће ИЗБАЧЕН из заједнице!

Међутим, уколико члан сматра да је неоправдано удаљен са сервера или кажњен на неки други начин, од стране неког Администратора или Старешине, увек може се обратити неком другом члану руководства заједнице и уложити протест.

Ниједан члан руководства не сме неоправдано удаљити члана са неке наше мреже или сервера или га неоправдано казнити, тако да ће се свака евентуална жалба чланова узети озбиљно и размотрити на највишем нивоу!


--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Пошаљи Одговор