Слика
02.12.2021.

Квота за IV тромесечје.


Опширније прочитајте у теми "Званична Обавештења".

Правилници Арма Србија Заједнице

Све информације о правилима и протоколима игре и чланства у Заједници.
Пошаљи Одговор
Корисников грб
Бајомир

Капетан
Поруке: 2880
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилници Арма Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 24 Окт 2020 16:15

Слика
[Правилник Понашања и Организација АрмА Србија Заједнице]

[НП V]

[Ажуриран 01.10.2021]









Ово је милсим заједница љубитеља игре Арма 3 и сви регрути као и чланови заједнице су дужни да се истог придржавају на нашим мисијама.

У милсиму се на мисијама као и у стварности људи налазе на различитим позцијама (Стрелац, Командир, Возач, Помоћник, Болничар, итд.) и исти немају никакво право на жаљење или приговање због улоге које им је додељана, нити имају право да траже другу позицију на тој мисији.

Уколико неко није сагласан са овим правилом или улогама које му могу бити додељене, наша Заједница није место за њега.

Уколико кандидат ипак јесте љубитељ "Мил-Сима" каквог ми тражимо, онда да би постао пуноправни члан Заједнице, он мора да званично преда захтев за приступ Заједници преко нашег веб-сајта, где оставља своје основне податке и везу ка свом Стим налогу, преко којег ће бити контактиран и упућен у целокупан процес придруживања.

Уколико кандидат не одговори званичном контакту наших инструктора на Стиму у року од недељу дана након подношења захтева за пријем у Заједницу, његов захтев се аутоматски одбија и инструктори неће више покушавати да га контактирају.

Након успостављања контакта, кандидат ће бити позван да одради званични интервју са надлежним Инструктором, који ће му до краја регрутског процеса бити ментор и добити чин "Регрута".

Уколико у року од две недеље од интервјуа Регрут не прође кроз Основну Обуку, његов захтев за пријем се аутоматски одбија и мораће поново да аплицира.

По завршетку Основне Обуке, Регрут улази у пробни период који ће трајати 5 Редовних Термина, након којих ће бити званично примљен у Заједницу са чином Разводника.

У току тог пробног периода, у који ступа одмах по завршетку Основне Обуке, Регрут задужује и обавезује се да испуњава и придржава се свих правила и обавеза које важе за активне чланове Заједнице, било којег чина.

Уколико се Регрут оглуши о било које овде прописано правило или обавезу током пробног периода, његов захтев за пријем у Заједницу ће моментално бити ревизиран и потенцијално бити ОДБИЈЕН.



Основне дужности и обавезе свих активних чланова Заједнице су следеће:

 • [1] Испуњавање минималне квоте.

  Активан члан је дужан да сваког тромесчја испуни минималну квоту, која је за свако тромесечје прописана на Евиденцији. За не испуњавање ове обавезе у једном тромесечју, следује санкција преполовљења ефективних бодова на напредак Ветеранских Ордена и обавеза похађања Основне Обуке. Члан нема право да присуствује терминима, док не прође ту обуку. Уколико члан не испуни минималну месечну квоту два тромесечја за редом, следи аутоматско нечасно отпуштање из Заједнице.
 • [2] Информисање и Активност на Форуму.

  Активан члан је дужан да редовно прати дешавања и све важне делатности Заједнице на Форуму, укључујући званичне Депеше Руководства, анкете и сл. Да би члан то објективно могао испунити, потребно је да бар једном дневно прелиста Форум. Уколико Руководство процени да се члан не придржава ове обавезе, нпр. ако не одговори на Депешу или обавезну анкету, биће санкционисан обавезом да поново похађа Основну Обуку и забраном играња док исту не испуни.
 • [3] Спремност за мисију.

  Члан је дужан да буде спреман за мисију у предвиђено време за отпочињање термина. Конкретно, то значи да: 1) Мора имати преузете, подешене и активиране прописане модове тј. колекцију модова, предвиђену за тај термин; 2) Да је конектован на Арма сервер у игри и Тимспик сервер на десктопу и на тај начин спреман за распоређивање на своју улогу. У пракси ово значи да, ако је званични почетак термина нпр. 20:00, сваки долазак после тог времена ће се сматрати кашњењем и неспремношћу за мисију! За једно кашњење тј. неспремност за мисију је предвиђена само опомена, али ће за конзистентно и учестало кашњење и неспремност за мисије, члан бити кажњен озбиљнијим санкцијама, као што су забрана играња на одређени период или евентуално нечасним отпуштањем из Заједнице.



Члан који, из било ког разлога, у неком периоду не може испуњавати неку од ових основних обавеза према Заједници, може се прекомандовати у Резервни Састав наше Заједнице, о чему се можете информисати у "Правилнику Квоте, Прекоманде и Напуштању Заједнице".




Превремени одлазак са мисије је дозвољен, али ће се термин сматрати као одигран, само ако је члан одиграо минималних сат времена!

Пре изласка са мисија, члан је обавезан да се прво јави свом саборцу, са којим је упарен и свом надређеном Командиру,
да би они знали да није погинуо или се изгубио, већ да је морао да напусти термин!

Уколико члан унапред зна да неће моћи да одигра предвиђених минимално сат времена, пожељно је да ни не долази на термин!!





Цивилна хијерархија






Цивилна хијерархија прописује тачно одређена права, обавезе и радну етику свих људи унутар Заједнице, са којима ће се сваки регрут упознати кроз сам процес пријема у Заједницу.

Имајући то у виду, као и на званичну политику неговања и очувања другарских односа у склопу Заједнице, од људи на нижим лествицама у цивилној хијерархији се очекује да имају поштовање за чин људи на вишим позицијама у хијерархији од себе!

Толеранција за не поштовање цивилне хијерархије и њених одредби, као стубова наше Заједнице, је МИНИМАЛНА и резултоваће НАЈСТРОЖИМ КАЗНАМА и нечасним отпуштањем члана из Заједнице!

За потребе имплементације прописаних правила из Правилника Понашања и регулисања њиховог кршења, чланови имају следеће могућности:
 • Војници имају право да скрену пажњу на недолично понашање неког појединца или кршење неке од одредби Правилника, тако што ће се обратити некоме од Официра или Подофицира.
 • Подофицири имају право да званично пријаве недолично понашање неког појединца или кршење неке од одредби Правилника, али и да сами званично упуте прву опомену починиоцу и исто пријаве надлежним Официрима. Уколико починилац добије још једну пријаву за исти прекршај, од стране истог или било ког другог Подофицира или Официра, аутоматски ће уследити конкретне казнене мере и санкције.
 • Официри имају право да званично пријаве недолично понашање неког појединца или кршење неке од одредби Правилника, да сами званично упуте прву опомену починиоцу, али и да на лицу места нечасно отпусте проблематичног члана из Заједнице, са трајном забраном повратка!
 • Инструктори имају право да званично пријаве недолично понашање неког појединца или кршење неке од одредби Правилника, да сами званично упуте прву опомену починиоцу, али и да му, по потреби, на лицу места одреде казнену меру и санкцију, коју овај мора испунити да би остао члан Заједнице!
Више о организацији, рангирању и напредовању кроз Цивилну Хијерархију, као и официрским, подофицирским и војничким чиновима можете прочитати у Правилнику Постигнућа и Напредовања.



Војна Хијерархија




Војна хијерархија се практикује у самим мисијама, ради веће флексибилности саме јединице и што бржег и ефикаснијег извршења задатака.

Напомена: Војна хијерархија је независна од цивилне, што значи да чланови не морају стриктно имати исти или сличан ранг у цивилној и војној хијерархији.


У нашој Војној Хијерархији, изнад обичног војника постоје 3 ранга:

 • Командир Вода / Чете (КВ / КЧ) је главнокомандујући на мисији тј. онај који планира операцију, доноси све одлуке на највишем нивоу и надређени је свима осталима у здруженој оперативној групи. Он целу ту јединицу дели по свом нахођењу и прави борбене групе, одељења и водове за различите намене (у зависности од његовог плана за решавање конкретног задатка), а може и по потреби, лично командовати неком формацијом.

 • Командир Одељења (КО) је надређен једном одељењу, сачињеном од 8-12 војника, које он по свом нахођењу дели у 2 или више борбених група, којима индиректно командује преко Вођа Борбених Група, а може и сам директно командовати једном.
 • Вођа Борбене Групе (ВБГ) је надређен својој борбеној групи, сачињеној од 2-6 војника, у зависности од намене какву је замислио његов надређени командир. Борбена група је најважнији део једне пешадијске формације, јер успех или неуспех неке акције директно зависи од успеха пешадијских борбених група на терену, као најмањих елемената. ВБГ по сопственом нахођењу дели борбену групу на још мање елементе у виду парова (тзв. “двојке и тројке”), али којима он још увек директно командује. То значи да ВБГ 90% времена директно издаје наређења сваком појединачном војнику, али да у случају потребе може брзо и ефикасно поделити борбену групу и дати сваком пару “аутономију” да обави неки конкретан задатак. У тим мањим елементима унутар борбене групе тј. (паровима) ће ВБГ одредити једног "старијег", којег овај други прати и слуша, по правилу искуснијег и старијег члана.

Војни Правилник



Под “војним” правилником се подразумева понашање чланова током играња мисије и он ступа на снагу од оног момента када званично почне термин и крене се на планирање тј. "брифинг".

На брифингу ће Логистичар (креатор мисије) укратко објаснити ситуацију, задатак и све, за мисију, битне информације, са којим су чланови већ требали да се детаљније упознају на Форуму.

Командир Вода ће потом изнети свој план за решавање исте и издати конкретна наређења.

Дисциплина и озбиљност се морају одржати управо у овом кључном периоду, да би сваки појединачни војник и његов надређени што боље разумели шта се од њих тражи и шта могу да очекују!

Свако пожуркивање, зафркавање, жврљање по мапи, галама и слична неозбиљност, су непожељни и контра-продуктивни и неће се толерисати!

За овакве прекршаје се предвиђа најстрожа опомена и евентуално УДАЉАВАЊЕ СА МИСИЈЕ!

За потребе имплементације ових правила и контроле дисциплине на мисији, следећи чланови имају овлашћење и обавезу да уклоне проблематичне играче са мисије:
 • Вођа Борбене Групе, који је надређени проблематичном члану.
 • Командир Одељења, који је надређени проблематичном члану.
 • Командир Вода, који командује целом операцијом.
 • Инструктор, било који присутан.
 • Логистичар, који зевсује мисију.
Од сваког члана, без обзира на ранг у војној или цивилној хијерархији, се захтева максимална озбиљност током играња!

У пракси, највећа одговорност ће пасти на Командире Одељења и Вође Борбених Група, који ће бити главни одговорни за дисциплину и озбиљност људи под својом командом, а нарочито нових, неискусних чланова.

Сви чланови дужни да поштују ауторитет својих надређених, без обзира на лична осећања или ранг у Цивилној Хијерархији, а под тиме се подразумева и првенство говора (тј. кад надређени говори - сви остали ћуте).

Старији, искуснији чланови су дужни да помогну својим надређенима у одржавању реда и да сопственим примером (а по потреби и личном интервенцијом!) не дозволе да галамџије, које год да су чина, поткопају колективну дисциплину и озбиљност у току мисије, као ни ауторитет надређеног!


Директно поткопавање и довођење у питање ауторитета надређеног, у току мисије, је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО!

Све евентуалне примедбе, коментари и лична мишљења се имају износити стриктно након мисије, на тзв. “дебрифингу” где ће се сумирати утисци и коментари свих чланова о одиграној мисији. Тада Војни Правилник више не важи, већ на снагу ступа Цивилни Правилник…



Цивилни Правилник




Цивилни правилник представља општи кодекс понашања у Заједници, укључујући пропис везан за међуљудске односе између чланова (нових и старих), као и пропис комуникације на онлајн медијумима Заједнице, као што су “Тимспик”, “Форум”, “Фејсбук”, “Дискорд” итд.

Цивилни правилник морају поштовати сви чланови Заједнице и за свакога ће важити исти критеријуми, без обзира на ранг у Цивилној Хијерархији или Војној Хијерархији.

Прво и главно правило: Односи између чланова су искључиво другарски, без обзира на цивилну хијерархију, време које су чланови провели у Заједници, број одиграних мисија итд.

У свакодневном дружењу на горепоменутим мрежама, сваки пуноправни члан Заједнице има право да искаже своје мишљење на било коју тему, као и да води цивилизовану, аргументовану дебату са другим члановима без обзира на разлику у годинама, разлику у рангу у Цивилној или Војној Хијерархији и сл.

Уколико се члан осећа изолован или недовољно цењен унутар Заједнице, увек се може обратити за помоћ било коме из Руководства Заједнице.

Такође, уколико члан, из било ког разлога, доспе у лични сукоб са неким другим чланом, свака евентуална ескалација (у виду сајбер-злостављања, вређања и сл.) се неће толерисати и може резултовати нечасним отпуштањем из Заједнице иницијатора или ОБА ЧЛАНА!

Дакле, сваки евентуални лични сукоб се мора цивилизовано решити, а дужност је других чланова (који су приметили да је дошло до сукоба), да то пријаве руководству и да помогну у мирном решавању истог.

Директни вербални сукоби на нашим мрежама, на очиглед осталих чланова, се НЕЋЕ ТОЛЕРИСАТИ, као што се неће толерисати ни употреба вулгарног језика и било ког другог непримереног понашања.


Такође, омаловажавање, игнорисање и ниподаштавање млађих чланова (и у смислу старости и у смислу дужине чланства у Заједници) од стране старијих је СТРОГО ЗАБРАЊЕНО!


Имајући то у виду, од млађих чланова се ипак очекује да имају одређени ниво зрелости, смисла за хумор и поштовања према старијим члановима.

Баш из тог разлога је један од главних предуслова за приступ Заједници то, да регрут мора бити старији од 18 година, с тим што се изузетак може направити уколико регрут покаже прихватљив ниво зрелости.

Дакле, од свих чланова се очекује да промовишу и негују наше колективне вредности и идеале, укључујући и критеријуме по којима примамо људе у Заједницу.

То је императив, нарочито уколико желе позвати неког свог пријатеља да се придружи Заједници и да нипошто не обећавају или гарантују некоме пријем у Заједницу, без обзира да ли задовољава све критеријуме или не (а поготово ако неки критеријум не задовољава)!

При интеракцији са другим члановима, као и Руководством Заједнице, од члана се очекује да се придржава опште културе и бонтона.

Уколико присутни Администратор или Старешина сматра да се члан не придржава правила бонтона и Цивилног Правилника, он га може избацити са сервера као опомену, а у крајњем случају забранити му улаз на одређено време.

Толеранција за овакве екстремне случајеве је минимална и уколико члан није способан да одржи нормалне односе са осталим члановима и Руководством Заједнице, биће нечасно отпуштен из Заједнице!

Међутим, уколико члан сматра да је неоправдано удаљен са сервера или кажњен на неки други начин, од стране неког Администратора или Старешине, увек може се обратити неком другом члану руководства Заједнице и уложити протест.

Ниједан члан руководства не сме неоправдано удаљити члана са неке наше мреже или сервера или га неоправдано казнити, тако да ће се свака евентуална жалба чланова узети озбиљно и размотрити на највишем нивоу!



Дисциплински Прекршаји




Као што већ више пута наглашено, да би Заједница нормално функционисала у редовној игри, раду и свакодневном дружењу, приоритет свих приоритета, изнад свих правила, протокола и обавеза, су добри међуљудски односи.

Оно што у просеку у највећој мери нарушава другарске односе међу члановима, су ДИСЦИПЛИНСКИ ПРЕКРШАЈИ, којих постоје две врсте:

 • Лакши дисциплински прекршаји - услед којих се починитељ кажњава конкретним санкцијама, али може остати члан Заједнице.


  1) Нарушавање било којих дисциплинских прописа Војног и Цивилног Правилника, у смислу не придржавања прописаних протокола понашања на мисији и у свакодневном дружењу.

  Сваки члан Заједнице, без обзира на ранг у Војној или Цивилној Хијерархији, је дужан да се са поштовањем и другарским разумевањем односи према свим осталим члановима. Конкретно, уколико се установи да један члан ниподаштава, вређа или на било који други начин не поштује људско достојанство другог члана, због свог личног анимозитета, то ће се сматрати дисциплинским прекршајем.


  2) Непоштовање Војне и Цивилне Хијерархије Заједнице, у смислу не поштовања или отвореног подривања ауторитета људи, који су изнад вас у Војној или Цивилној Хијерархији Заједнице. Сваки Члан Заједнице, без обзира на ранг у Војној или Цивилној Хијерархији, је дужан да се са поштовањем и другарским разумевањем односи према свим Члановима, а поготово према онима који су изнад њега у Војној или Цивилној Хијерархији.

  члан не сме да се оглуши о наређења, да подрива ауторитет свог надређеног или да на било који други начин ниподаштава или искаже непоштовање за другог члана старијег од себе по чину у Војној или Цивилној Хијерархији, како на мисији, тако и у свакодневном дружењу. Такође, под овим прекршајем ће се, у одређеним ситуацијама сматрати и неосноване критике од стране неквалификованих чланова.

  Конкретно, уколико члан јавно прозове (нпр. на Дебрифингу после мисије) или упути критику на рачун другог члана у вези стручних питања као што су командовање, израда мисије и сл. а за које он сам није квалификован, а испостави се да није био у праву, може се третирати као лаки дисциплински прекршај Војне и Цивилне Хијерархије, са посебним нагласком на сам његов наступ тј. ако исти буде неприхватљивог тона, вокабулара итд.

  Другим речима, уколико нисте квалификовани да сами играте неке важне улоге или да се бавите технички напредним, стручним стварима у вези Заједнице (као што су израда мисија, обука и сл.), суздржавајте се да ЈАВНО критикујете оне који јесу!


  3) Злоупотреба положаја или функције у Војној и Цивилној Хијерархији, у смислу непоштовања или ниподаштавања људи који су испод вас у Војној или Цивилној Хијерархији Заједнице. Исто као што су чланови на нижим лествицама Војне и Цивилне Хијерархије дужни да се са поштовањем и другарским разумевањем односе према онима који су изнад њих у поменутој Хијерархији, тако су и ови на вишим лествицама дужни да имају исти, ако не и увиђавнији однос према онима испод себе.

  Конкретно, ниједан Инструктор, Старешина, Администратор, Командир Одељења и други људи, који имају одређени ауторитет у Заједници, не смеју злоупотребљавати тај ауторитет ради ниподаштавања других чланова, млађих од себе у Војној или Цивилној Хијерархији или било каквог неоснованог линчовања истих нпр. сваљивањем туђе (или своје!) кривице за некакве пропусте на њих и сл.


  4) Пријатељска ватра, у смислу трајне погибије члана на мисији од стране пријатељских снага, при чему је том члану фактички, туђом кривицом, ускраћено задовољство да одигра целу мисију за коју је издвојио своје време. Пријатељска ватра ће се увек и неизбежно дешавати, због тзв. "магле рата", општег хаоса и свих осталих фактора и околности који се дешавају на ратишту, али у оним ситуацијама где се може установити да се фатална пријатељска ватра (тј. она у којој је неко погинуо, не само рањен) догодила због НЕМАРА неког појединца и да се могла спречити, тај појединац мора бити кажњен!

  Конкретно, кривица за погибију од пријатељске ватре може бити на појединачном војнику који је пуцао или на његовом надређеном Вођи Борбене Групе или Командиру Одељења. Наравно, може бити и других, компликованијих случајева, али се они неће сматрати дисциплинским прекршајима од стране појединаца, већ као што је речено, последицом типичних ратних околности.

  Фактори по којима се мери кривица појединачног војника, чијим је дејством убијен саборац, су: Да ли је дејствовао по сопственом нахођењу тј. супротно наређењу или директно по наређењу свог надређеног; Да ли је био благовремено обавештен да се на конкретној локацији или у непосредној близини налазе пријатељске снаге; Да ли је био у животној опасности, у смислу да ли је био принуђен да отвара ватру или није нпр. у случају да је прво пуцано на њега или је ако је контакт по којем је дејствовао био на непосредно опасној удаљености тј. јако близу, испод 20м-30м, па да је због тога морао брзо да реагује.

  Дакле, уколико се погибија услед пријатељске ватре догоди у случају да је војник дејствовао по сопственом нахођењу, био обавештен да су пријатељске снаге присутне близу назначене локације, али је занемарио то обавештење и/или није био у непосредној опасности, он је дефинитивно КРИВ за пријатељску ватру и биће санкционисан. Међутим, уколико је ситуација обрнута, па није дејствовао самостално него по наређењу, није био обавештен о позицији пријатељских јединица и/или јесте био у непосредној опасности, онда дефинитивно НИЈЕ КРИВ за насталу ситуацију.

  Фактор по којем се мери кривица надређеног Вође Борбене Групе или Командира Одељења је његово извештавање својих војника о кретању пријатељских јединица и контрола њихове ватре. Уколико надређени ВБГ и КО не известе благовремено своје војнике о позицији пријатељских јединица и/или не контролишу ватру својих војника, у смислу да благовремено проверава где и у шта пуцају, у таквој ситуацији је за насталу пријатељску ватру искључиво он КРИВ, а не конкретни војник под његовом командом, који је дејствовао по пријатељским снагама. Међутим, уколико је ситуација обрнута, па ни надређени ВБГ или КО није добио обавештење од пријатељских јединица или од претпостављене команде о њиховој тренутној позицији, у том случају он дефинитивно НИЈЕ КРИВ (као ни његови војници!).

  4) Недолично понашање на крају мисије, у смислу прослављања завршетка мисије у виду пуцања из некаквог оружија, бацање бомби или било који други вид недоличног понашања на завршетку мисије.
 • Тешки дисциплински прекршаји - услед којих се починитељ нечасно отпушта из Заједнице, без могућности повратка.


  1) Напуштање мисије под утицајем беса, у смислу да члан који је из било ког разлога бесан на своје саиграче, мисију, свој рачунар или било шта друго, превремено напушта мисију. Овакво понашање је недопустиво, из разлога што овакав поступак шири стрес, нервозу и деморалисање другим играчима на мисији, исказује максимално непоштовање за Логистичара (креатора мисије), који је издвојио много свог слободног времена да је направи, командирима који је воде и свима осталима који су издвојили своје време и труд да претворе ту мисију у изванредно мил-сим искуство. Другим речима, човек не мора бити задовољан са мисијом и како је одиграна, али не сме да је напушта због тога!

  2) Отворени антагонизам према било ком другом члану Заједнице, у смислу да један члан отворено изражава личну нетрпељивост и антагонизам према једном или неколико других чланова Заједнице, тако што их вулгарно вређа, избегава дружење и било какав контакт са њима, одбија играње мисије са њима у истој јединици и сл. Овакви отворени изливи нетрпељивости су апсолутно неприхватљиви и имају се решити посредовањем Руководства Заједнице. Уколико било који од посвађаних чланова одбије да "пружи руку" и пристане на нормалну коегзистенцију, тај ће бити НЕЧАСНО ОТПУШТЕН из Заједнице, без обзира ко је "у праву", а ко није.

  3) Врбовање тј. одвођење чланова наше Заједнице у другу домаћу (српску) Заједницу, у смислу да члан отворено промовише другу Арма 3 Заједницу на нашим мрежама или да јавно или приватно позива чланове наше Заједнице, да се придруже тој заједници. Дакле, уколико неко буде промовисао другу домаћу (српску) Арма заједницу нашим члановима и позивао их да се њој придруже, биће НЕЧАСНО ОТПУШТЕН из Заједнице, без могућности повратка. Двојно чланство је такође забрањено и члан не сме бити истовремено и члан Арма Србија Заједнице и члан неке друге, домаће (српске) Арма заједнице.
--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Корисников грб
Бајомир

Капетан
Поруке: 2880
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилници Арма Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 24 Окт 2020 16:16

Слика
[Правилник Игре и Термина]

[НП V]

[Ажуриран 24.10.2020]




Правилник Игре и Термина прописује сва додатна правила и протоколе везане за организацију и реализацију заказаних термина наше заједнице и то на следећи начин:


1) Термини се заказују преко Евиденције долазака, коју можете видети на дну почетне странице Форума, са истакнутим датумом, даном и временом почетка мисије.

2) Окупљање почиње од 30 минута пре званичног почетка, када су сви Чланови тренутно присутни на Тимспику дужни да се преместе у канал "Брифинг". Сви они који имају било какве проблеме, могу прећи у канал "Припрема, Обука и Помоћ" и биће им пружена помоћ, у времену које је преостало до мисије (због чега је пожељно да дођете што раније!).

3) Када сат откуца званични почетак мисије, (нпр. 20:00), тада сви чланови морају бити на серверу и спремни за расподелу улога ("слотова").

4) По завршетку мисије, одржаће се "дебрифинг", у трајању од 30 минута, од којих ће првих 10 минута свако одељење одрадити самостално у посебним каналима, а преосталих 20 минута сви заједно у једном каналу, а на којем ће се сумирати утисци са мисије. Прво ће реч имати Логистичар (креатор мисије), затим Командир Вода/Чете, затим Командири Одељења, Вође Борбених Група, специјалисти тј. тенкисти, артиљерци, авијатичари и сл., затим опште чланство и на крају Регрути.

5) Чланови нису дужни да присуствују целом "дебрифингу", али је то веома пожељно, ради стицања колективног искуства кроз размену мишљења и утисака, поштовања према Логистичару (креатору мисије) итд.

6) Чланови морају увек имати преузету, подешену и спремну "Примарну Колекцију Модова", а колекција модова "Други Светски Рат" ће се играти као специјалан, целомесечни догађај, за које ће бити благовремено пуштено званично обавештење. Колекције модова можете пронаћи у секцији "Регрутни Центар и Информације за Регруте".

7) Члановима, који су принуђени, из неких својих разлога, да напусте мисију и не успеју да одиграју минималних сат времена, ће се термин рачунати као неодигран (уколико знате у старту да нећете одиграти сат времена, немојте ни долазити на мисију!).

8) Сви термини који су објављени на месечној Евиденцији су аутоматски заказани, без обзира да ли је на Форуму објављен брифинг за исту. Ако ће се термин отказати, о томе ће бити пуштено обавештење у теми "Званична Обавештења".

9) Тема служи за пријављивање долазака, једноставним одговором на тему, са поруком "Долазим!", "Стижем!" и сл. као и за размењивање утисака о мисији, након дебрифинга, уколико нисте стигли да добијете реч на истом.

10) Пријављивање долазака није обавезно, већ ће служити као корисна информација Логистичару и Командиру Вода, који на основу тога могу унапред планирати колико ће им људи доћи на термин, које људе да ставе на коју улогу итд. Немојте пријављивати долазак уколико нисте 100% сигурни да ћете присуствовати термину, тиме само можете направити непотребну конфузију људима који планирају мисију Идеално је да присуство пријављујете у току дана или пар сати пред почетак мисије!
--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Корисников грб
Бајомир

Капетан
Поруке: 2880
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилници Арма Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 24 Окт 2020 16:16

Слика
[Правилник Борбених Распореда]

[НП V]

[Суспендован од Априла 2021. до даљњег]



Правилник Борбених Распореда прописује правила и протоколе распореда Чланова Заједнице у Борбеном Распореду, а она су следећа:


1) Борбени Распоред сачињавају тзв. "фиксна" одељења, по којима су расподељени сви Чланови Заједнице у Активном Саставу. Они који су у Резервном Саставу немају свој борбени распоред, наравно.

2) Одељења сачињавају минимално 10, а максимално 20 припадника, а сама се, унутар себе, деле на два састава: 1. Позив и 2. Позив.

3) 1. Позив је сачињен од фиксно 10 играча (тзв. "првопозиваца"), тј. 10 најредовнијих играча из тог одељења, мерено бројчаним, квантитативним збиром одиграних мисија у претходна 3 месеца, а 2. Позив је састављен од свих осталих, колико год да их има (тзв. "другопозиваца"). Статусе вашег и других одељења (и ваше личне), можете пратити у обједињеној Евиденцији.

4) Разлика између првопозиваца и другопозиваца је у томе што се првопозивцима даје предност за игру у сопственом одељењу. Конкретно, уколико нпр. на термин дођу 8 првопозиваца и 2 другопозивца, а попуњава се пешадијско одељење од 8 припадника, у општем случају се одељење попуњава са првопозивцима, а вишак тј. другопозивци се користе за попуњавање других јединица.

5) Међутим, често ће се дешавати да поједини првопозивци буду потребни на другим, важнијим улогама ван свог одељења (Зевсовање, пилоти, тенкисти, артиљерци, логистика, команда вода итд.), тако да може да се деси да не буде довољно првопозиваца, којима би се попунило одељење. У том случају, упражњена места се попуњавају са другопозивцима тог истог одељења, по борбеном распореду. Ако и њих нема довољно, попуњаваће се Регрутима (тзв. "трећепозивцима"), јер се они по борбеном распореду не распоређују ни у једно одељење, док не постану Чланови Заједнице. Уколико ни Регрута нема довољно, тек у том крајњем случају се једно пешадијско одељење може попуњавати вишком играча из других одељења, који по борбеном распореду не припадају овом одељењу.

6) Састави одељења ће се ревизирати на крају сваког месеца, када ће се радити нова статистика и састављати нови састави 1. и 2. позива. Тада ће се, поред преразмештања постојећег састава у нови 1. и 2. Позив, потенцијално пребацивати поједини Командири Одељења и Вође Борбених Група, уколико дође до критичног недостатка истих у неком од одељења, услед прекоманде у Резервни Састав, напуштања Заједнице и сл. Већа ротација састава одељења ће се радити квартално тј. тек на свака 3 месеца, где ће се водити рачуна о очувању добро уиграних састава и где ће се првенствено пребацивати људи који су експлицитно изразили жељу за прекомандом у друго одељење.

7) Да би се спречили евентуални неспоразуми и непријатне ситуације, Чланови ће тражити прекоманду у друго одељење приватно, тако што ће захтев за исту послати путем приватне поруке на Форуму Руководству Заједнице. Чланови немају право да бирају у које конкретно одељење желе да буду пребачени, већ могу само послати захтев за прекоманду, уз образложење зашто им садашње одељење не одговара. Састав поруке треба да изгледа овако: "Тражим прекоманду из Х одељења, из X, Y и Z разлога!".

8) Свако одељење има одређен број квалификованих Командира Одељења, од којих се један мора определити да командује својим одељењем на мисији, а који ће затим испланирати и распоредити остале играче из свог одељења на позиције које су му потребне, координисати са Командиром Вода о евентуалном "давању" својих играча за специјалистичке и друге улоге ван свог матичног одељења итд. Да би се поједноставио процес, првенство има најредовнији квалификовани Командир Одељења по борбеном распореду тј. Главни Командир Одељења и он се аутоматски сматра за дезигнираног Командира Одељења за сваку мисију.

9) Да би се спречиле непријатне ситуације да улога Командира Одељења, на претходно објашњен начин, западне некоме ко је није желео, пожељно је да се квалификовани Командири Одељења унапред договоре (пар сати или пар дана пре одржавања термина) који ће од њих играти улогу Командира Одељења. Ово исто важи и за улогу Вође Борбене Групе и свих осталих потенцијалних улога у одељењу. За ту сврху, отворене су посебне теме за договор припадника различитих одељења у секцији "Штаб - Борбени Распоред".

10) Активни Чланови Заједнице, који у датом месецу не испуне минималну месечну квоту, биће избачени из "фиксног одељења" и убачени у "трећепозивце" за наредни месец, као додатну санкцију онима већ прописаним Правилником.
--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Корисников грб
Бајомир

Капетан
Поруке: 2880
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилници Арма Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 24 Окт 2020 16:17

Слика
[Правилник Квоте, Прекоманде и Напуштања Заједнице]

[НП V]

[Ажуриран 01.10.2021]



Правилник Квоте, Прекоманде и Напуштања Заједнице ће прописати правила и протоколе наше Заједнице,
који се тичу испуњавања минималне квоте играња, прекоманде у Резервни Састав и Напуштања Заједнице.

Сви Чланови Заједнице, као и нови Регрути, су дужни да се самостално упознају са овим прописима и да их се
бескомпромисно придржавају, јер се на њима заснива техничко функционисање наше Заједнице, у овом погледу.






Правила и Протоколи Испуњавања Месечне Квоте




1) Сви активни чланови су дужни да одиграју минималну тромесечну квоту, која је за свако тромесечје прописана у Евиденцији (стандардно 6 термина). Регрути, са друге стране, су дужни да у сваком календарском месецу, током једног тромесечја, одиграју минимално по 2 термина, док не прођу пробни период и постану пуноправни Чланови Заједнице.

2) Да би се термин рачунао као одигран, члан мора играти барем 1 сат (уколико зна унапред да неће моћи да игра 1 сат, пожељно је да потпуно пропусти тај термин!).

3) Чланови имају право да напусте мисију пре завршетка, али су обавезни да о томе обавесте свог саборца, са којим су пар и свог надређеног на тој мисији.

4) Чланови који унапред знају да ће морати пре краја да напусте мисију, не смеју играти никакве специјалистичке или командирске улоге и дужни су то да напомену током распоређивања улога ("слотова") пре почетка мисије.

5) Чланови који закасне на термин, могу се још увек прикључити игри, али тако што ће се прво обратити Логистичару (креатору мисије) или Командиру Вода/Чете и затражити од њих дозволу да се прикључе, што ће им ови одобрити искључиво ако је брифинг још увек у току (дакле најкасније ~15 минута након званичног почетка).

6) Учестало кашњење на мисију је ипак непримерено понашање, тако да ће члан који буде често каснио на термине и долазио неспреман, потенцијално сносити одређене санкције, од забране играња на одређено време до директног искључивања из Заједнице.

7) За не испуњавање минималне квоте у једном тромесечју, следи санкција преполовљивања стечених ефективних бодова за Ветеранске ордене и обавеза похађања Основне Обуке.

8) Уколико члан не испуни две тромесечне квоте заредом, биће аутоматски НЕЧАСНО ОТПУШТЕН из Заједнице.






Правила и Протоколи Прекоманде у Резервни Састав





Сви чланови заједнице се разврставају у 2 састава:


[ Активни Састав ]
[ Резервни Састав ]




1) Чланови који су у Активном Саставу заједнице су у обавези да испуњавају 3 прописане дужности и обавезе чланова (Минимална Квота; Активност и Информисање на Форуму; Спремност за мисију) и могу да редовно присуствују свим терминима и активностима Заједнице.

2) Чланови који у неком периоду неће моћи да испуне неку од ових обавеза, имају право да се прекомандују у Резервни Састав Заједнице.

3) Чланови који се прекомандују у Резервни Састав су поштеђени свих обавеза према Заједници, док се не врате у Активни Састав, па самим тим и немају право да присуствују никаквим организованим терминима у склопу заједнице, док се не врате у Активни Састав (што је згодно људима који имају дуготрајније обавезе, које их на дуже време спречавају да играју и да генерално буду активни у Заједници).

4) Члан који жели да се сврста у Резервни Састав, мора то исправно декларисати у теми "Прекоманда" на следећи начин: "Пребацујем се у Резервни Састав." и та декларација ће важити од датума исписивања поруке.

5) Члан који декларише прекоманду је аутоматски пребачен у Резервни Састав до краја текућег и закључно са крајем наредног тромесечја, а по истеку којег тј. почевши од трећег календарског тромесечја се аутоматски враћа у Активни Састав и поново преузима све обавезе које важе за чланове Активног Састава Заједнице.

6) Члан се може вратити у Активни Састав и пре истека тог рока, тако што ће то исправно декларисати у теми "Прекоманда" на следећи начин: "Враћам се превремено у Активни Састав." и та декларација ће важити од датума исписивања поруке.

7) Уколико се члан врати превремено у Активни Састав, али је пропустио (једно цело тромесечје), он је обавезан да похађа Основну Обуку, пре него што поново заигра.

8) Након што се члан врати у Активни Састав из Резервног Састава, нема право да се поново прекомандује док не проведе једно цело тромесечје у Активном Саставу тј. док у једном тромесечју не испуни минималну квоту.

9) Уколико се члан превремено врати из Резерве тј. током једног текућег тромесечја, он је не мора да испуни целу тромесечну квоту (која може износити нпр. 6 термина), али мора да испуни умањену минималну квоту, израчунату на основу преосталих, целих календарских месеци. Примера ради, ако има два цела календарска месеца до краја тромесечја, квота му је укупно 4 термина, а ако има само један цео календарски месец, онда му је квота 2 термина (ако ниједан цео месец није остао, онда је потпуно ослобођен минималне квоте). Да не би било забуне, свакоме од превремених повратника из Резерве ће на Евиденцији писати колика је њима лично та умањена квота.

10) Уколико Члан неисправно и неозбиљно испише декларацију за прекоманду, може бити санкционисан одузимањем права на прекоманду на одређени период или директним нечасним отпуштањем Члана из Заједнице!




Правила и Протоколи Напуштања и Поновног Придруживања Заједници





1) Чланови који желе да напусте Заједницу, могу то урадити на два начина: Тако што ће часно предати дужност или бити нечасно отпуштени из Заједнице.

2) Нечасно отпуштенима ће се сматрати они који су буду искључени из Заједнице због не придржавања правила и обавеза Чланова, са нарочитим нагласком на испуњавање минималне месечне квоте.

3) Нечасно отпуштени Чланови имају право да се поново придруже Заједници када год пожеле, осим ако нису нечасно отпуштени због тешких, дисциплинских прекршаја, због којих би им био трајно забрањен повратак.

4) Међутим, нечасно отпуштени Чланови ће трајно изгубити све титуле и одликовања која су имали у Заједници и по повратку ће кретати од нуле и сва постигнућа морати поново да зараде.

5) Чланови који часно предају дужност, такође имају право да се поново придруже Заједници када год пожеле, али ће имати могућност да им благовремено буду враћена сва стечена постигнућа.

6) Сва остварена постигнућа им се аутоматски враћају када поново стекну чин Разводника тј. за 5 одиграних мисија.

7) Члан који жели да часно преда дужност, може то урадити тако што ће у теми "Предаја Дужности" одговорити поруком у којој ће написати: Зашто напушта Заједницу; На колико дуго; Какво му је било дружење до сада итд.

8) Уколико предаја дужности буде, на било који начин, недругарски и непримерено написана, Члану може бити трајно забрањен повратак у Заједницу.

9) И Члан који је часно предао дужност и члан који је нечасно отпуштен, при повратку, морају да крену испочетка са напредовањем у хијерархији, али нису обавезни да поново шаљу захтев за пријем на сајту, довољно је да напишу да су се вратили у својој оригиналној теми, у секцији Представљање.

10) Такође, имају могућност да уместо Основне Обуке изађу само на полагање Регрутског Испита (који је значајно краћи од обуке), на коме би било проверено њихово знање са Основне Обуке и установљено да ли, као такви, могу да играју мисије. Овај испит знања је подељен на исте оне сегменте какви су, у датом тренутку, присутни на Основној Обуци и који се посебно бодују. Члан који не буде постигао довољан број укупних бодова или довољан број бодова на макар једном од сегмената, неће положити испит и стога је пожељно да се Чланови повратници самостално информишу о томе каква се материја у том тренутку предаје на Основној Обуци. Уколико се испостави да је материја значајно другачија од онога што је он похађао када је био првобитно Члан (нарочито ако је веома дуго био одсутан), препоручује се да похађа целу Основну Обуку испочетка, јер уколико падне на испиту, свакако ће бити обавезан да похађа целу Основну Обуку.

11) Члан који буде нечасно отпуштен ће на Форуму и Тимспику имати само титулу "Госта", а Члан који часно преда дужност ће бити уважен као "Пријатељ Заједнице".
--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Корисников грб
Бајомир

Капетан
Поруке: 2880
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилници Арма Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 24 Окт 2020 16:17

Слика
[Правилник Напредовања и Постигнућа]

[НП V]

[Ажуриран 24.10.2020]




Хијерархија Напредовања


Цивилна Хијерархија Арма Србије Заједнице је организована кроз Војничке, Подофицирске и Официрске чинове.
Напредовање кроз чинове се реализује кроз Хијерархију Напредовања.

Хијерархија напредовања представља конкретан редослед напредовања у Заједници
стицања чинова, квалификација и титула и прописује критеријуме за исте.







Када заинтересовани кандидат положи Основну Обуку, стиче чин Регрута и улази у пробни период од 5 термина, током којег задужује све оне обавезе и дужности које имају сви остали чланови Заједнице, ког год да су чина. Током овог пробног периода тј. док кандидат има чин Регрута, он не сме направити ниједан прекршај предвиђен правилницима Арма Србија Заједнице, јер ће му бити аутоматски одбијен захтев за пријем у Заједницу!

Када Регрут успешно одигра 5 термина и заврши пробни период, он стиче чин Разводника. Тада нови Члан бива распоређен у Борбени Распоред Заједнице и стиче право да се прекомандује у Резервни Састав (Регрути немају право на то!). Такође, Разводник тада стиче могућност (али није обавезан) да одабере једну од специјализација за коју би желео да се квалификује: Авијатичар (АВИ), Артиљерац (АРТ) и Тенкиста (ТЕН), похађањем предвиђених обука, које организују официри и подофицири из ресора Специјализација и Специјалистичких Обука. Међутим, члан се може квалификовати само за по једну специјализацију по чину, тако да ће члан као Разводник моћи да се квалификује само за једну специјализацију, па тек када постане Десетар (са 10 одиграних мисија) за још једну и када постане Млађи Водник (са 20 одиграних мисија) још по једну итд.

Када војник стекне чин Млађег Водника, након 20 одиграних мисија у Заједници, отвара му се могућност да се опроба у улози Вође Борбене Групе (ВБГ), као и да званично стекне ту квалификацију уколико му после 5 одиграних мисија у тој улози, одговорни официр или подофицир из ресора Командовања и Командирских Обука да званичну препоруку за ту квалификацију. Тада се Млађи Водник аутоматски унапређује у први подофицирски чин Водника. Такође, са стицањем чина Млађег Водника, војник стиче право да се квалификује за Инструктора или Логистичара.

Када војник стекне чин Водника и постане подофицир, отвара му се могућност да се опроба у улози Командира Одељења (КО), као и да званично стекне ту квалификацију уколико му после 5 одиграних мисија у тој улози, одговорни официр или подофицир из ресора Командовања и Командирских Обука да званичну препоруку за ту квалификацију. Тада се Водник аутоматски унапређује у чин Старијег Водника.

Када подофицир стекне чин Старијег Водника, отвара му се могућност да се опроба у улози Командира Вода (КВ), као и да званично стекне ту квалификацију уколико му после 5 одиграних мисија у тој улози, одговорни официр или подофицир из ресора Командовања и Командирских Обука да званичну препоруку за ту квалификацију. Тада се Старији Водник аутоматски унапређује у чин Старијег Водника I Класе.

Када Старији Водник I Класе одигра укупно 60 мисија у Заједници, аутоматски се унапређује у чин Заставника, који је притом највиши подофицирски чин. Такође, било који члан Заједнице (ког год да је чина), са 60 одиграних мисија стиче и почасну титулу ВЕТЕРАН, којим се награђује његов значајни број одиграних мисија и време проведено у Заједници.

Официрски чинови су чинови које чланови Заједнице могу стећи стриктно преко ангажовања у неком од ресора који се баве организацијом, управљањем и одржавањем Заједнице. Постоје 8 оваквих ресора:

1) Регрутација и Основне Обуке, чији је главни старешина Потпоручник Шоми.
2) Специјализације и Специјалистичке Обуке, чији је главни старешина Поручник Гвозден.
3) Командовање и Командирске Обуке, чији је главни старешина Капетан Френки.
4) Израда мисија, чији је главни старешина Поручник Теча.
5) Одржавање Мрежа и Сервера, чији је главни старешина Поручник Даре.
6) Промоција Заједнице, чији је главни старешина .
7) Финансије Заједнице, чији је главни старешина Поручник Рокси.
8) Правилници и Правна Питања, чији је главни старешина Капетан Бајомир.

Сваки од ових ресора има главног старешину, најчешће Поручника по чину, који може унапредити било ког војника или подофицира у чин Потпоручника, уколико сматра да се исти нарочито истакао у свом ангажовању. Међутим, он му може и одузети чин и деградирати га назад у чин који је био претходно, уколико овај не оправда дато поверење, обрука свој чин или на неки други начин компромитује своје ангажовање.






Ветеранска Постигнућа


Ветеранска Постигнућа су ордени и титуле које чланови могу стећи на основу "ветеранства"
тј. на основу броја одиграних мисија у склопу заједнице.



Војничка Звезда III Класе је орден који се додељује сваком члану заједнице који учествује на 10 операција, било ког типа, одиграних на редовним терминима. Орден има 3 нивоа престижа, у зависности од којих се додељује:


 • Бронзана Војничка Звезда III Класе се добија за одиграних 10 операција са до 30% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Сребрна Војничка Звезда III Класе се добија за одиграних 10 операција са до 20% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Златна Војничка Звезда III Класе се добија за одиграних 10 операција са до 10% изостанака, у тренутку доделе медаље.





Војничка Звезда II Класе је орден који се додељује сваком члану заједнице који учествује на 20 операција, било ког типа, одиграних на редовним терминима. Орден има 3 нивоа престижа, у зависности од којих се додељује:


 • Бронзана Војничка Звезда II Класе се добија за одиграних 20 операција са до 30% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Сребрна Војничка Звезда II Класе се добија за одиграних 20 операција са до 20% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Златна Војничка Звезда II Класе се добија за одиграних 20 операција са до 10% изостанака, у тренутку доделе медаље.





Војничка Звезда I Класе је орден који се додељује сваком члану заједнице који учествује на 30 операција, било ког типа, одиграних на редовним терминима. Орден има 3 нивоа престижа, у зависности од којих се додељује:


 • Бронзана Војничка Звезда I Класе се добија за одиграних 30 операција са до 30% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Сребрна Војничка Звезда I Класе се добија за одиграних 30 операција са до 20% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Златна Војничка Звезда I Класе се добија за одиграних 30 операција са до 10% изостанака, у тренутку доделе медаље.





Такође, члановима заједнице се додељује и специјални орден Велика Војничка Звезда за одиграних 45 операција, али искључиво оним члановима који направе мање од 30% изостанака, у тренутку доделе медаље.


Слика



Ветерански Крст III Класе је орден који се додељује сваком члану заједнице који учествује на 60 операција, било ког типа, одиграних на редовним терминима. Орден има 3 нивоа престижа, у зависности од којих се додељује:


 • Бронзани Ветерански Крст III Класе се добија за одиграних 60 операција са до 30% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Сребрни Ветерански Крст III Класе се добија за одиграних 60 операција са до 20% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Златни Ветерански Крст III Класе се добија за одиграних 60 операција са до 10% изостанака, у тренутку доделе медаље.





Ветерански Крст II Класе је орден који се додељује сваком члану заједнице који учествује на 80 операција, било ког типа, одиграних на редовним терминима. Орден има 3 нивоа престижа, у зависности од којих се додељује:


 • Бронзани Ветерански Крст II Класе се добија за одиграних 80 операција са до 30% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Сребрни Ветерански Крст II Класе се добија за одиграних 80 операција са до 20% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Златни Ветерански Крст II Класе се добија за одиграних 80 операција са до 10% изостанака, у тренутку доделе медаље.





Ветерански Крст I Класе је орден који се додељује сваком члану заједнице који учествује на 100 операција, било ког типа, одиграних на редовним терминима. Орден има 3 нивоа престижа, у зависности од којих се додељује:


 • Бронзани Ветерански Крст I Класе се добија за одиграних 100 операција са до 30% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Сребрни Ветерански Крст I Класе се добија за одиграних 100 операција са до 20% изостанака, у тренутку доделе медаље.
 • Златни Ветерански Крст I Класе се добија за одиграних 100 операција са до 10% изостанака, у тренутку доделе медаље.





Такође, члановима заједнице се додељује и специјални орден Велики Ветерански Крст за одиграних 150 операција, али искључиво оним члановима који направе мање од 30% изостанака, у тренутку доделе медаље. Велики Ветерански Крст је при том највиши и најпрестижнији орден који члан може зарадити у заједници.


Слика




За 60 одиграних Редовних Термина, члан Заједнице (било ког чина) аутоматски стиче почасну титулу ВЕТЕРАН, која му не даје никаква додатна овлашћења или ауторитет, већ је искључиво симболичког карактера и служи као награда за значајан број одиграних мисија и време проведено у Заједници!


Слика




Службена Постигнућа


Службена Постигнућа су споменице, службени и почасни ордени. којима се чланови награђују за ангажовање "у служби" заједнице,
активно учешће у кампањама и игру на специјалистичким улогама.



Зевсова Медаља је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим логистичарима, али и члановима који су прошли барем специјалистичку обуку за “зевсовање“, која се налази у склопу шире обуке за Логистичаре. Критеријуми за добијање Зевсове Медаље су да се операција, на којој члан има улогу зевса, одигра на редовном термину и да члан има улогу зевса од почетка операције тј. да буде дежурни зевс. Међутим, уколико неки други квалификовани логистичар преузме улогу зевса у току саме операције (из било ког разлога) и до краја игра ту улогу, бодови за Зевсову Медаљу ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја креираних мисија, по следећим критеријумима:

 • Зевсова Медаља III Класе се добија за “зевсовање” на 5 операција, не рачунајући оне одигране ван редовних термина.
 • Зевсова Медаља II Класе се добија за “зевсовање” на 15 операција, не рачунајући оне одигране ван редовних термина.
 • Зевсова Медаља I Класе се добија за “зевсовање” на 30 операција, не рачунајући оне одигране ван редовних термина.
 • Велика Зевсова Медаља се добија за “зевсовање” на 50 операција, не рачунајући оне одигране ван редовних термина.





Колубарски Крст је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим командантима за играње улоге Команданта Мисије на редовним терминима. Команданти су редовни чланови, који су прошли највиши ниво Командне Обуке, чиме су стекли дозволу да играју улогу команданта на нашим операцијама. Једини критеријум за добијање ордена Колубарског Крста је да члан мора играти улогу команданта од почетка операције тј. да буде дежурни командант током операције. Међутим, уколико неки други квалификовани командант преузме команду над операцијом у току саме операције (из било ког разлога) и до краја игра ту улогу, бодови за Колубарски Крст ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

 • Колубарски Крст III Класе се добија за командовање (свим јединицама) на 5 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Колубарски Крст II Класе се добија за командовање (свим јединицама) на 15 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Колубарски Крст I Класе се добија за командовање (свим јединицама) на 30 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Велики Колубарски Крст се добија за командовање (свим јединицама) на 50 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.





Солунска Медаља је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим командирима, за играње улоге Командира Одељења на редовним терминима. Командири су редовни чланови, који су прошли основни ниво Командне Обуке, чиме су стекли дозволу да командују оделењем на нашим операцијама. Једини критеријум за добијање ордена Солунске Медаље је да члан мора играти улогу командира од почетка операције тј. да активно командују одељењем током операције. Уколико, у случају потребе, неки други квалификовани командир преузме команду над оделењем у току саме операције и до краја игра ту улогу, бодови за Солунску Медаљу ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

 • Солунска Медаља III Класе се добија за командовање оделењем на 5 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Солунска Медаља II Класе се добија за командовање оделењем на 15 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Солунска Медаља I Класе се добија за командовање оделењем на 30 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Велика Солунска Медаља се добија за командовање оделењем на 50 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.





Мишарска Звезда је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим командирима, за играње улоге Вође Борбене Групе на редовним терминима. Командири су редовни чланови, који су прошли основни ниво Командне Обуке, чиме су стекли дозволу да командују оделењем на нашим операцијама. Једини критеријум за добијање ордена Мишарске Звезде је да члан мора играти улогу Вође Борбене Групе од почетка операције тј. да активно командују одељењем током операције. Уколико, у случају потребе, неки други квалификовани командир преузме команду над оделењем у току саме операције и до краја игра ту улогу, бодови за Мишарску Звезду ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

 • Мишарска Звезда III Класе се добија за командовање борбеном групом на 5 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Мишарска Звезда II Класе се добија за командовање борбеном групом на 15 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Мишарска Звезда I Класе се добија за командовање борбеном групом на 30 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Велика Мишарска Звезда се добија за командовање борбеном групом на 50 операција, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.





Таковска Звезда је орден који се додељује сваком члану заједнице, који самоиницијативно регрутује новог члана у заједницу. Критеријум за добијање ордена Таковске Звезде је да члан позове новог регрута у заједницу тако што ће га упутити на званични веб-сајт заједнице, где ће исти попунити пријавницу (формулар) за приступ и регистровати се на Форум и тамо се конкретно се изјаснити да га је у заједницу позвао “тај и тај члан”! Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја регрутованих чланова, по следећим критеријумима:

 • Таковска Звезда III Класе се добија за 5 регрутованих чланова, без обзира на то да ли су и колико дуго након пријема, исти остали у заједници.
 • Таковска Звезда II Класе се добија за 15 регрутованих чланова, без обзира на то да ли су и колико дуго након пријема, исти остали у заједници.
 • Таковска Звезда I Класе се добија за 30 регрутованих чланова, без обзира на то да ли су и колико дуго након пријема, исти остали у заједници.
 • Велика Таковска Звезде се добија за 50 регрутованих чланова, без обзира на то да ли су и колико дуго након пријема, исти остали у заједници.





Немањићка Звезда је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим логистичарима за креирање мисија, које се играју на редовним терминима. Логистичари су редовни чланови, који су прошли специјалистичку логистичарску обуку, чиме су стекли дозволу да по свом нахођењу и својом креативношћу направе мисије, које ће заједница играти на својим редовним и нередовним терминима. Једини критеријум за добијање ордена Немањићке Звезде је да се мисија коју је члан (квалификовани логистичар) направио одигра на редовном термину. Међутим, уколико је у изради мисије учествовао и неки други квалификовани логистичар, бодови за Немањићку Звезду ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја креираних мисија, по следећим критеријумима:

 • Немањићка Звезда III Класе се добија за креирање 5 одиграних мисија, без обзира на број укупних (неодиграних и одиграних на нередовним терминима) мисија које је члан креирао.
 • Немањићка Звезда II Класе се добија за креирање 15 одиграних мисија, без обзира на број укупних (неодиграних и одиграних на нередовним терминима) мисија које је члан креирао.
 • Немањићка Звезда I Класе се добија за креирање 30 одиграних мисија, без обзира на број укупних (неодиграних и одиграних на нередовним терминима) мисија које је члан креирао.
 • Велика Немањићка Звезда се добија за креирање 50 одиграних мисија, без обзира на број укупних (неодиграних и одиграних на нередовним терминима) мисија које је члан креирао.





Ердутска Звезда је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим инструкторима, за обучавање нових регрута и држање специјалистичких обука активним члановима. Инструктори су редовни чланови, који су прошли основну и неку специјалистичку обуку, а затим и специјални курс за инструкторе, чиме су стекли дозволу да и сами држе основну обуку новим регрутима или специјалистичку обуку другим члановима. Критеријум за добијање ордена Ердутске Звезде је да кандидат којег инструктор обучава прође обуку. Уколико кандидат падне обуку или одустане, инструктор не добија бодове! Уколико неки квалификовани инструктор замени другог инструктора у току обуке тј. преузме обуку његових регрута (из било ког разлога), бодове за Ердутску Звезду ће се рачунати искључиво инструктору који заврши обуку кандидата!

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја обучених регрута, по следећим критеријумима:

 • Ердутска Звезда III Класе се добија за 5 обучених регрута, не рачунајући регруте који нису успели да прођу обуку, регруте који су одустали у току обуке и регруте чију је обуку завршио други инструктор.
 • Ердутска Звезда II Класе се добија за 15 обучених регрута, не рачунајући регруте који нису успели да прођу обуку, регруте који су одустали у току обуке и регруте чију је обуку завршио други инструктор.
 • Ердутска Звезда I Класе се добија за 30 обучених регрута, не рачунајући регруте који нису успели да прођу обуку, регруте који су одустали у току обуке и регруте чију је обуку завршио други инструктор.
 • Велика Ердутска Звезда се добија за 50 обучених регрута, не рачунајући регруте који нису успели да прођу обуку, регруте који су одустали у току обуке и регруте чију је обуку завршио други инструктор.





Летачки Крст је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим авијатичарима за играње улоге пилота авиона, пилота хеликоптера или оператера дрона на редовним терминима. Авијатичари су редовни чланови, који су прошли специјалистичку авијатичарску обуку, чиме су стекли дозволу да играју горе поменуте улоге на нашим операцијама. Једини критеријум за добијање ордена Летачког Крста је да члан мора играти улогу пилота/оператера дрона од почетка операције тј. да буде дежурни пилот/оператер дрона током операције. Међутим, уколико неки други квалификовани авијатичар замени дежурног пилота/оператера дрона у току операције (из било ког разлога) и до краја игра ту улогу, бодови за Летачки Крст ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

 • Летачки Крст III Класе се добија за одиграних 5 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Летачки Крст II Класе се добија за одиграних 15 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Летачки Крст I Класе се добија за одиграних 30 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.
 • Велики Летачки Крст се добија за одиграних 50 операција у улози пилота, без обзира на број изостанака и успех или неуспех мисије.





Церски Крст је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим артиљерцима за играње улоге артиљерца на редовним терминима. Артиљерци су редовни чланови, који су прошли специјалистичку артиљеријску обуку, чиме су стекли дозволу да играју улогу артиљерца на нашим операцијама. Једини критеријум за добијање ордена Церског Крста је да члан мора играти улогу артиљерца од почетка операције тј. да буде дежурни артиљерац током операције. Међутим, уколико неки други квалификовани артиљерац замени неког дежурног артиљерца у току операције (из било ког разлога) и до краја игра ту улогу, бодови за Церски Крст ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

 • Церски Крст III Класе се добија за одиграних 5 операција у улози артиљерца, без обзира на број изостанака.
 • Церски Крст II Класе се добија за одиграних 15 операција у улози артиљерца, без обзира на број изостанака.
 • Церски Крст I Класе се добија за одиграних 30 операција у улози артиљерца, без обзира на број изостанака.
 • Велики Церски Крст се добија за одиграних 50 операција у улози артиљерца, без обзира на број изостанака.





Челично Срце је орден који се не додељује било којим члановима, већ искључиво квалификованим тенкистима за играње улоге члана посаде борбеног возила или тенка на редовним терминима. Тенкисти су редовни чланови, који су прошли специјалистичку тенковску обуку, чиме су стекли дозволу да играју горе поменуте улоге на нашим операцијама. Једини критеријум за добијање ордена Челичног Срца је да члан мора играти улогу члана посаде тенка/борбеног возила од почетка операције тј. да буде дежурни члан посаде током операције. Међутим, уколико неки други квалификовани тенкиста замени неког дежурног члана посаде у току операције (из било ког разлога) и до краја игра ту улогу, бодови за Челично Срце ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

 • Челично Срце III Класе се добија за одиграних 5 операција у улози члана посаде тенка/борбеног возила, без обзира на број изостанака.
 • Челично Срце II Класе се добија за одиграних 15 операција у улози члана посаде тенка/борбеног возила, без обзира на број изостанака.
 • Челично Срце I Класе се добија за одиграних 30 операција у улози члана посаде тенка/борбеног возила, без обзира на број изостанака.
 • Велико Челично Срце се добија за одиграних 50 операција у улози члана посаде тенка/борбеног возила, без обзира на број изостанака.





Кнински Крст је орден који се додељује било ком члану заједнице успешну израду различитих пројеката, за потребе Заједнице. Пројекти могу бити разноразни, од ситне физичке испомоћи на одређеним задужењима као што су друштвене мреже, све до стручне техничке испомоћи око Арма сервера, сајта, Форума итд. Пројекти на којима се чланови могу ангажовати се редовно објављују на Форуму и доступни су свим активним члановима заједнице.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја успешно завршених пројеката, по следећим критеријумима:

 • Кнински Крст III Класе се добија за успешно завршених 5 пројеката, за потребе Заједнице.
 • Кнински Крст II Класе се добија за успешно завршених 15 пројеката, за потребе Заједнице.
 • Кнински Крст I Класе се добија за успешно завршених 30 пројеката, за потребе Заједнице.
 • Велики Кнински Крст се добија за успешно завршених 50 пројеката, за потребе Заједнице.







Јерусалимски Крст је орден који се додељује било ком члану заједнице, за играње улоге Болничара или Доктора на редовним терминима. Једини критеријум за добијање ордена Јерусалимског Крста је да члан мора играти улогу Болничара или Доктора почетка операције. Уколико, у случају потребе, неки други члан преузме улогу Болничара или Доктора у току саме операције и до краја игра ту улогу, бодови за Јерусалимски Крст ће се рачунати и једном и другом члану.

Орден се додељује у 4 класе, у зависности од броја одиграних операција, по следећим критеријумима:

 • Јерусалимски Крст III Класе се добија за играње улоге Болничара или Доктора на 5 операција, без обзира на број изостанака.
 • Јерусалимски Крст II Класе се добија за играње улоге Болничара или Доктора на 15 операција, без обзира на број изостанака.
 • Јерусалимски Крст I Класе се добија за играње улоге Болничара или Доктора на 30 операција, без обзира на број изостанака.
 • Велики Јерусалимски Крст се добија за играње улоге Болничара или Доктора на 50 операција, без обзира на број изостанака.






Почасни ордени су ордени које додељује Администрација Заједнице, као вид награђивања појединачних Чланова за изванредне подвиге у игри и доприносе Заједници ван игре. Почасне ордене додељују искључиво Администратори Заједнице, након међусобног договора и уз адекватне консултације.

Постоје 5 почасних ордена:

 • Орден Родољуба "Рокија" Вуловића се добија за изванредну промоцију Заједнице. Додељује се Члану Заједнице који је направио изванредни допринос Заједници у сфери промоције и маркетинга нпр. Тако што је израдио велики број уметничких скриншотова, за објављивање на нашим друштвеним мрежама; Тако што је израдио и монтирао велики број клипова, трејлера и других видео материјала, за објављивање на нашим друштвеним мрежама, Јутјубу и сл.; Тако што је промовисао нашу Заједницу на другим гејминг форумима, страницама, групама и на тај начин прибавио много нових Регрута за нашу Заједницу, редовну публику за наше друштвене мреже, Јутјуб канал итд.

 • Орден Николе Тесле се добија за изванредну техничку испомоћ Заједници. Додељује се Члану Заједнице који је направио изванредни допринос Заједници у сфери техничке подршке, који изискује велико познавање техничких наука и поседовање техничких вештина, какве такви стручњаци у свом приватном животу не нуде бесплатно, нпр. одржавање нашег званичног веб-сајта и Форума, наших модова за игру, Тимспик сервера и Арма сервера, као и дизајнирање и програмирање нових функционалности на истима итд.

 • Орден Гаврила Принципа се добија за изванредан труд и самоиницијативу у Заједници. Додељује се Члану Заједнице који је уложио изванредан труд и демонстрирао енергичност, ентузијазам и изнад свега самоиницијативу у било којој сфери рада наше Заједнице нпр. у решавању непредвиђених проблема на мисији и у свакодневном дружењу у Заједници, интервенисању у кризним ситуацијама било које врсте, помагању Регрутима и Члановима у припремама за мисију и генерално спремност и вољу за рад унутар Заједнице.

 • Орден Војводе Степе се добија за изванредно официрско држање. Додељује се Члану Заједнице, који је квалификовани Вођа Борбене Групе, Командир Одељења или Командир Вода, за конкретан, изванредно остварени подвиг у командовању неком јединицом на мисији. Под изванредно оствареним подвигом у командовању се пре свега сматра командовање јединицом у испуњењу борбеног задатка и/или очувању сопствених снага у изузетно тешким условима, упркос великим потешкоћама, који би у општем случају завршили неуспехом. Да би кандидату ово пошло за руком, он мора поседовати изванредне официрске врлине, као што су одлучност, сналажљивост, проницљивост, енергичност, тактичко и стратешко умеће и наравно, велико командно искуство, које га све скупа чине способним и поузданим официром, од којег се увек може очекивати да изнедри изванредне подвиге у командовању тј. да му тај конкретни подвиг, за који је награђен, није постигнут пуком срећом, већ изванредним официрским држањем.

 • Орден Драгутина Матића се добија за изванредно војничко држање. Додељује се Члану Заједнице, за конкретан, изванредно остварени подвиг у улози индивидуалног војника или специјалисте на мисији. Под изванредно оствареним индивидуалним војничким подвигом се пре свега сматра извршење борбеног задатка, спашавање својих сабораца, преузимање иницијативе у хаотичној ситуацији или било који други индивидуални подвиг једног војника, остварен упркос изузетно тешким условима и великим потешкоћама, који би у општем случају завршили неуспехом. Да би кандидату ово пошло за руком, он мора поседовати изванредне војничке врлине, као што су послушност, прибраност, одлучност, као и способност да ваљано процени тактичку ситуацију на терену и на основу тога увек донесе праве одлуке у жару борбе, које га све скупа чине способним и поузданим војником, од којег се увек може очекивати да изнедри изванредне војничке подвиге у жару борбе тј. да му тај конкретни подвиг, за који је награђен, није постигнут пуком срећом, већ изванредним војничким држањем.



--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Корисников грб
Бајомир

Капетан
Поруке: 2880
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилници Арма Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 24 Окт 2020 16:18

Слика
[Правилник Компететивног Играња]

[НП V]

[Ажуриран 24.10.2020]


Појам компететивног играња


Под “компететивним играњем” се подразумева сваки вид организованог надметања или такмичења у игри (што се у жаргону назива и “PvP”), где постоје два или више тимова, који су на противничким позицијама и боре се једни против других. Због саме природе компететивног играња, потребно је на већ постојећа правила и протоколе установљене у секцији “Цивилни правилник”, нашег званичног “Правилника понашања”, установити додатна правила и протоколе, којима ће се регулисати све врсте компететивног играња у склопу заједнице и понашање чланова током истих.


Компететивно играње унутар Заједнице

Арма 3, као једина платформа за игру наше Заједнице, је нажалост врло логистички захтевна кад су у питању организација и реализација компететивног играња. Због тога ће многа питања “гејмплеја”, која би се у неким другим играма регулисала самим дизајном игре, у Арми 3 морати да се регулишу унапред дефинисаним, основним правилима компететивног играња, која ће бити изнесена у наставку текста. Главни циљ ових правила је да спречи непоштено стицање предности током компететивне игре, што само по себи уништава забаву компететивног играња и ствара атмосферу нетрпељивости и лоших међуљудских односа унутар Заједнице. У ту сврху, за непоштовање ових правила ће се предвиђати најстроже казне, од ТРАЈНЕ ЗАБРАНЕ компететивног играња унутар Заједнице, до директног нечасног отпуштања Члана из Заједнице.



Основна правила за компететивно играње унутар Заједнице су следећа:





1) Употреба Стима или било ког другог медијума за разговор и пренос информација, које нису предвиђене гејмплејом (нпр. јавити саиграчима положај непријатеља, након што вас је он убио), је строго забрањено.
2) Намерно одавање информација противничком тиму, је забрањено.
3) Ширење лажних информација противничком тиму, ван димензија предвиђених гејмплејом, је забрањено.
4) Прислушкивање разговора противничког тима, ван димензија предвиђених гејмплејом, је забрањено.
5) Употреба било ког, за ту мисију унапред непредвиђеног оружја или опреме, је забрањена.
6) Злоупотреба “гличева” на мапи, као што је гледање кроз зидове, је забрањено.
7) Скидање идентификационих ознака свог тима, је забрањено.
8) Употреба самоубилачких тактика, где се један играч плански жртвује за стицање предности, је забрањена.
9) Окретање против својих саиграча, из било ког разлога, је забрањено.
10) Било каква индивидуална фаворизација у избору саиграча и дељењу тимова, је забрањена.
11) Превремено напуштање игре под утицајем беса, је строго забрањено
.


Додатна правила за компететивно играње са страним заједницама:

12) Било какво заједање или отворено вређање на националној, расној или верској основи, су строго забрањени.
13) Покретање било каквог провокативног или непожељног разговора о тим темама, су строго забрањени.
14) Фаворизација у избору саиграча, на основу припадности страној заједници, је строго забрањена.
15) Било какво негодовање и негативно коментарисање мулти-националних операција, пред самим странцима, је строго забрањено.




Протоколи компететивног играња




Да би се са сигурношћу осигурао квалитет компететивног играња и поштовање основних правила компететивног играња, компететивно играње Арме 3 унутар заједнице ће се реализовати по следећим протоколима:

1) На овим терминима увек мора бити присутан један дежурни Зевс (или више, по потреби), који ће надгледати и контролисати игру.
2) Креатори компететивних мисија су дужни да у брифингу мисије јасно напишу сва евентуално додатна правила, специфична за ту мисију, којих се људи морају придржавати паралелно са основним правилима компететивног играња.
3) Креатори компететивних мисија су дужни да обезбеде добар баланс за игру тј. да обезбеде свим тимовима једнаке шансе за победу.
4) Уколико ће неки тим ипак, по креативној замисли креатора мисије, имати некакав хендикеп тј. ако тимови наменски нису избалансирани, креатор мисије је дужан да то напомене на брифингу.
--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Корисников грб
Бајомир

Капетан
Поруке: 2880
Придружен: 06 Мар 2018 02:43

Правилници Арма Србија Заједнице

Порука од Бајомир » 24 Окт 2020 16:18

Слика
[Правилник Форума АрмА Србија Заједнице]

[НП V]

[Ажуриран 28.10.2020]




О корисницима:

1. Ваше име на Форуму мора бити уникатно, исписано ћирилицом и србофонско (забрањени су енглески називи за које постоји српски пандан).*
2. Ваша профилна слика не сме садржавати сексуалне, увредљиве и политичке поруке.*
3. Само Ви сте одговорни за заштиту Вашег налога, у случају кршења правила Форум кажњава налог који је прекршај и направио (оправдања да нисте Ви начинили прекршај већ неко други преко вашег налога и слично нису валидна).
4. Сви корисници форума су дужни да поштују Нивое Поверљивости докумената и ресурса.


О Нивоима Поверљивости форума:

Да би се поверљив садржај заштитио и да би се спречила злоупотреба или крађа оригиналног садржаја који припада заједници, установљени су следећи Нивои Поверљивости:

[НП V] - садржај који је доступан широј јавности
[НП IV] - садржај доступан Посетиоцима и Пријатељима Заједнице
[НП III] - садржај доступан Војницима
[НП II] - садржај доступан Подофицирима
[НП I] - садржај доступан искључиво Официрима

Уколико неки садржај нема НП печат, третира се као [НП V] тј. доступан широј јавности!

НАПОМЕНА: Због саме природе Форума и пермисија, поједине теме са вишим НП степеном ће вам ипак бити видљиве, али од вас се свеједно очекује да поштујете Ниво Поверљивости и не делите садржај другима, којима не би требао бити доступан!

О писању порука:

1. Званични језик Форума је српски и званично писмо је ћирилица, али корисници нису обавезни да пишу ћирилицом, ако не желе.
2. Забрањено је псовање и на други начин вређање других чланова Форума.
3. Забрањена је употреба свих великих слова.
4. Кориштење црвеног текста је дозвољено само Администраторима и Старешинама.
5. Спамовање је забрањено (писање више порука за редом у истој теми). Уколико одговарате на више порука истовремено, користите цитате.
6. При постављању слика, користите [image] таг.
7. Забрањено је откривање идентитета, адреса или било којих других приватних информација чланова Форума (заједничке слике су дозвољене уколико имате пристанак особа са исте).*
8. Забрањено је објављивање пиратерије, дечије порнографије и реклама на Форуму.*

О потписима:

1. Потпис може да садржи максимално 5 редова текста.
2. Потпис може да садржи максимално једну слику, не већу од 450х150 пиксела.
3. Потпис не сме садржи анимације, аудио или видео садржај.
4. Потпис не сме садржавати сексуалне, увредљиве и политичке поруке.
--------------------------------------------
|Ово ти није требало, бајо мој!|
--------------------------------------------
Пошаљи Одговор